19 Haziran 2016 Pazar

BEYİN CİNSİYETİ

Günümüzde sıkça ayrım yapmak için kullanılan bir terim olmuştur ''cinsiyet''. Her geçen yıl biraz daha önüne geçilse de yine de insanların ön yargılarını yıkmak bir hayli zor.
Cinsiyet kavramını bilimsel özelliğinden alıp ayrım yapmak hatta bazen küçümsemek için kullanılıyor. Ama herkesin unuttuğu kocaman bir gerçek var: Beyin Cinsiyeti.
Bu cinsiyet bedensel cinsiyetinizden tamamen farklı olabilir. Evet, şu anda bunu okuyan erkek birey aslında dişi beyne sahipken; dişi birey ise erkek beyne sahip olabilir. Tabii bunu şimdi başka türlü anlayanlara gelsin bu açıklamam. Bahsettiğim farklı beyin cinsiyeti tamamen öğrenme,hafıza, empati gibi bilişsel işlevlerin farklılığı ile ilgili olacaktır.
 Bu olay anne karnındayken başımıza gelenlerden başlıyor. Hatta en başı bildiğiniz üzere erkekteki sperm ve dişideki yumurtanın döllenmesiyle başlıyor. Bu birleşim zigot ardından fetüs diye doğuma kadar gidiyor. Cowan adlı bir araştırmacı yaptığı çalışmalarda anne karnındaki fetüsün dakikada 250.000 sinir hücresi üretebildiğini görmüştür. Anne karnındaki bu inanılmaz öykünün gizemi tabiki bu kadarla sınırlı kalmıyor. Bu mucizevi oluşum gerçekleşirken cinsiyet hormonları ön plana çıkıveriyor.  Bu hormonlar arasında en fazla öne çıkanlar testeron ve östrojen hormonları dişi ve erkeklerde farklı oranda bulunduğu için cinsiyet hormonu olarak adlandırılır. Erkeklik hormonu olarak testeron hormonu gösterilirken dişilerde ise östrojen hormonu ağır basmaktadır. Bu hormonlar ve daha niceleri anne karnında gelişen beyni etkilerken bunların arasında en önemli işlevi yapan testeron hormonu olarak belirlenmiştir. Bu hormon gelişen bebeğin erkek olmasıyla arttığı gibi annenin aldığı besinler veya yaşam biçimiyle de alakalı olabilir. (Annelere buradan selamlar...). Dişi beyinlerde ise annenin ve bebeğin böbrek üstü bezleri büyük rol oynar. Bu farklılıklarla gelişen nice beyin kendine beden bulup dünyaya geliyor. Kişinin bedensel cinsiyetinden çok beyinsel cinsiyetinin önemli olduğuna inanan biriyim. Bunun üzerine gidilerek yapılan çalışmalar ve çalışanlar her zaman 1-0 önde başlamış oluyor. Hala bedensel cinsiyete önem verenlere sormak lazım acaba beyinsel cinsiyeti nedir ?

1 yorum:

  1. Aynen ben de sonuna kadar aynı görüşteyim senle :D Hatta aslında bence beynin cinsiyeti bile yok. Sadece dediğin gibi kadın ve erkekte farklılaşan duygular, hormonlar vs. Ama bence çevresel faktörler daha çok rol alıyor bu konuda.
    Olasılıklara göre böyle gözükmüyordur gerçi ama şuanki toplumda cinsiyet ayrımı çok fazla olduğundan insanların bu beyin cinsiyeti normal cinsiyetine göre değişiyor. Yani bence cidden herkese eşit bir birey olarak davranıldığı bi dünya olsa bu kadınlara özel, erkeklerr özel duygular pek ön planda olmazdı :D

    YanıtlaSil