17 Mart 2020 Salı

SIKIŞTIK(!)

Sıkıştık. Evlerimizde,şehirlerimizde,ülkemizde hatta kendi içimizde... Sıkışıp kaldık.
Neye inanacağımızı bile karar veremiyoruz.Sadece olması gerekeni,bekliyoruz. Beklemek bir işe yarar mı dersin? Bir daha böyle bir şey olduğunda (bir dahası olursa) yine beklemek işi çözebilecek mi? Bu soruları kendime de defalarca soruyorum. Çünkü bu sorularda, sıkışıklığımızı giderecek cevaplar var. 
İnsan beyni belirli bir stres seviyesinden sonra düşünme ve sorgulama becerilerine önem vermeye başlar. Karar alma, kararın getirilerini düşünme gibi bir çok diyagramı belirler. En çıkmazda görünen olaylarda bile belli bir yüzde hesabı yaparak, seni ulaşabileceğin en iyi noktaya götürmeye çalışır. Kimisinde bu mekanizma hayatının bir parçası haline gelmişken; kimisi daha yeni pratik yapmaya başlar. Çünkü buna mecbur hale gelmiştir. Önce sorgulamaktan korkan, daha sonra çekingen adımlarla önündeki bilgileri ayıklamaya başlayan insanlarız. Kendi doğrunu bulmak için debelenen insanlar... Sen de böyle değil misin? Milyon tane haber içinden, milyon tane yazılmış yorumlar, söylenmiş sözler arasından kelimeleri çekip kendi doğrunu inşa etmiyor musun? Bu doğrun toplumdaki diğer bireylerle aynı düşünce yapısında ise gerçeklik kazanmaya başlıyor. Değilse ya sen hata yaparak ilerliyorsun ya da hiç ilerlemeye çalışmıyorsun. Kafanın üstündeki mucizevi organın sorunları çözmesine bile fırsat vermeden oturuyorsun. Kendi doğrunu bulmayı hiç denedin mi? Dünyanın değişen düzenine oturarak ayak uydurabilecek misin ? 
Bu sorular içinde olumsuz bir his oluşturmaya başladıysa, içindeki sıkışıklıktan kurtulmaya bak. Çünkü her şey gibi dünya da değişiyor. Her büyük olayın büyük getirileri olur. Zayıf olan elenirken yerinde durmayanlar değişimi kabul edenlerdir. Sorgulamalısın. Doğruları aramaya özellikle kendi doğrularını oluşturduktan sonra bunları bile sorgulamaya başlamalısın. Her büyük olayı atlattığında, topluma ''ben de hazırım'' demenin tek yolu bu. Beynine pratikte kalan bütün özelliklerini geliştirmek için fırsat ver. Kim bilir, belki sıkıştığın o yerden başkalarının da sıkışıklığını giderecek doğrularla çıkıverirsin. 
Her şey eski düzenine döndüğünde, kimse eskisi gibi olmayacak. Artık bilgiyi elinde tutup,beyniyle işleyebilen insanların kazandığı zamandayız. Kazanmak istiyorsan, doğru bilgiyi bulup işlemelisin. Bunları çok iyi yapmaya başladığında,doğrularını takip eden başka insanların olduğunu göreceksin.
Bilimin ışığında, sorgulayabileceğimiz nice bilgilere...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder